Nieuwsbrief nr 46 2023

website https//ghk-kortenbos.jimdofree.com 

Vlam van hoop

 

Pijn verdrijven liefde en vrede,
boven alles mensen met rede.
Je moet niet echt geloven,
om te vertrouwen in een wereld herboren.
Steek de vlam van hoop opnieuw aan,
zodat iedereen tegen ellende durft opstaan.
Een wereld vol vrede en zonder pijn,
gemaakt door mensen die deze vlamdragers durven zijn.

Beste erfgoedvrienden

De scheurkalender wordt dun, nog een paar weken en dan wordt hij vervangen door een nieuwe.

2024 zal het jaar worden om met veel moed tegemoet te gaan.

In die voorbije jaren is er heel wat gebeurd, in onze familie en vriendenkring hebben wij van velen afscheid moeten nemen.

Het is reeds 23 jaar geleden dat wij met het millennium een andere eeuw zijn binnengestapt!

Men dacht dat dan veel zou veranderen, nu de aarde draait nog altijd rond en wij staan nog altijd met onze voeten op de grond. Administratief is er wel veel veranderd, voor de meeste onder ons was er hulp nodig om te werken met de computer tegenwoordig laptop genoemd. De banken zijn uit onze dorpen verdwijnen, waar was de tijd dat elk dorp een paar banken had!  

Het verenigingsleven is na de corona erg veranderd, verenigingen die vele senioren onder hun leden tellen hebben het moeilijk om deze terug te motiveren om deel te nemen aan activiteiten die worden ingericht.  

Het uitzicht aan de basiliek van Kortenbos is veranderd sedert de afbraak van het witte huisje Hasseltsesteenweg. Na het overlijden van de Egard Smets werd het verkocht en de nieuwe eigenaar heeft het afgebroken. Hiermede is het oudste huisje van Kortenbos verdwenen.

Nadat zuster Anny verhuisd was (nov. 2022) stond het klooster leeg. Zij was de laatste zuster van het H. Hart van Maria van Berlaar,( de orde heeft hier gezorgd voor het onderwijs te Kortenbos sedert 1894) nu is het voormalige klooster en de oude school verkocht. Vanaf 1956 tot heden werd de nieuwe school kleuter en lager onderwijs Klimop Begaardenbosstraat in gebruik genomen.

Na zovele jaren in Kortenbos te hebben gezorgd voor het onderwijs, de jeugd vereniging Chiro meisjes te hebben opgericht stonden zij aan de wieg van het ontstaan van Ziekenzorg (Samana).Na haar vertrek is zuster Anny nog steeds een graag geziene persoon, zij helpt waar het kan, lector in de zondagmis, ook de samenkomsten van Samana  mogen steeds op haar aanwezigheid rekenen.

 

Zo is er tijdperk afgesloten van de aanwezigheid van de zusters te Kortenbos.

De laatste jaren zijn er vele jonge gezinnen komen wonen te Kortenbos  en dankzij de Zusters van het H. Hart van Berlaar hebben zij de kiem gelegd voor het onderwijs te Kortenbos. Er is er nog steeds een school ‘Klimop Kortenbos) die kleuter en lager onderwijs aanbiedt.

Tijdens een inspectie door de firma Clock O’ Matic heeft men vastgesteld dat er dringende werken nodig zijn voor de werking van de beiaard. Voorlopig zijn deze gepland in 2025. Daardoor zullen wij in 2024 geen beiaard klanken horen.

Nadat wij in augustus E.H. Pastoor Luc Michiels  hebben gevierd om zijn 25 jaar jubileum te Kortenbos, krijgen de parochianen de mededeling dat hij ook de parochies Sint-Joris en Aldegondis (centrum)te Alken zal bedienen. Iedereen weet dat er een tekort aan priesters is. Wij hopen dat alles blijft zoals het nu en dat de basiliek als bedevaartsoord haar uitstraling kan behouden. De zielenzorg is door de paters van Averbode(Norbertijnen) steeds verzorgd. Wij hopen allen dat hij in de pastorij zal blijven wonen. Zodat de parochie niet verweesd achterblijft.Onderkant formulier

Kaarsenprocessies te Kortenbos

Door de korte afstand tussen de abdij van Averbode en de basiliek van Scherpenheuvel  kenden de paters norbertijnen van Averbode, die in Kortenbos tot pastoor van de bedevaartplaats werden benoemd, heel goed het volksgebruik van de kaarsenprocessie in Scherpenheuvel. De eerste bronnen vonden we terug bij pastoor Grouwels (van 1894 tot 1921 pastoor te Kortenbos)  Hij organiseerde in 1915 een massaal bijgewoonde “kaarsenprocessie”. Vanaf 1921 organiseerde pastoor Eyckens  ( van 1921 tot 1945 pastoor te Kortenbos) de kaarsenprocessie (zondag na Allerheiligen) dit na de hoogmis.  De kaarsenprocessie ter ere van O,-l,-Vrouw werd rond de basiliek gehouden. Wegens het grote succes werd er vanaf dan een kaarsenprocessie gehouden.

Vanaf 1936 werd de kaarsenprocessie gehouden op de zondag na Allerheiligen om 14.00. Het miraculeuze beeld van O.-Vrouw.- Vrouw meegedragen. De processie vertrok aan de basiliek door de Statiestraat naar het Statieplein en daarna terug naar de basiliek, daar werd de zegen gegeven en het genadebeeld op de rechterschouder geplaatst. Pastoor Eyckens bouwde de kapel van de Vrede op de Hasseltse-steenweg de vorige was volledig vervallen.

Na het vertrek van pastoor Eyckens was pastoor Hernalsteen (van 1945 tot 1969 pastoor te Kortenbos) Daarna werd de kaarsenprocessie (14.00)gehouden van de basiliek tot de kapel van O.-V,-Vrouw van de Vrede. 

Vanaf de komst van pastoor Claes (van 1969 tot 1980 pastoor te Kortenbos) werd de route gewijzigd omwille van het toenemend verkeer op de Hasseltsesteenweg. De processie  ging van de basiliek tot de grens  van de parochie Kortenbos.

In 1978 kon de processie  niet doorgaan omwille van het koude weer.

Daar de het aantal bedevaarders sterk was afgenomen werd er zelfs aan gedacht om te stoppen met de kaarsenprocessie. In 1979 was er geen kaarsenprocessie.

Vanaf de komst van pastoor Van Kerkhove (van 1980 tot 1991 pastoor te Kortenbos)

Werd de kaarsenprocessie in een ander daglicht gesteld. In 1980 werd de kaarsenprocessie langs de basiliek straat richting Heide en langs het bos van kasteel Den Grote  Engel en zo terug naar de basiliek. Daar de processie om 18.00 plaats vond was het erg donker in de bos en ook de aardeweg was moeilijk om te stappen. De stemming was erg ingetogen en er werd met veel devotie gebeden tot O.-L.-Vrouw. Na  afloop werd beslist om terug de weg te volgen tot de grens van Kortenbos.  Tijdens de viering van 350 jaar in 1986 was er om 18.00  een grote kaarsenprocessie en daarna in de basiliek de H. Mis.

Na het vertrek van pastoor Van Kerkhove  werd Pastoor Fets (van 1991 tot 1998 pastoor te Kortenbos)Door de bouw van de Begaardenboswijk werd besloten om de Kaarsenprocessie vanaf de basiliek naar de Nachtegaal en zo langs de parochiezaal Norbertusheem langs de nieuwe wijk te laten stappen zo langs de Nachtegaal terug naar de basiliek). Het miraculeuze beeld was tot nu tot steeds gedragen door bedevaarders werd nu op een wagen geplaatst en met een mooie lichtkrans omgeven. Daar er weinig belangstelling voor was van de inwoners werd er terug gekozen voor de basiliekstraat naar de grens Kortenbos.

Vanaf de komst van pastoor Michiels( vanaf  1998 pastoor te Kortenbos)werd de parochie gehouden lot aan de grens met Kozen vanaf 17.00 en daarna de H. Mis.

Door de lichtprocessie willen we uitdrukken dat w als christengemeenschap het licht willen uitdragen in deze wereld ,en enthousiaste getuigen willen zijn van de levende Heer.

Nu dit jaar zal de kaarsenprocessie niet op de zondag na Allerheiligen plaatsvinden maar wel op zondag17 december. De derde adventszondag  verwelkomen wij het vredeslicht uit Bethlehem  om 9.00 voor de H. Mis. Met het vredeslicht in de hand houden we vervolgens  en het onder het zingen van adventsliederen een korte lichtprocessie ter ere van onze Lieve Vrouw rond de basiliek en daarna vieren we de Eucharistie.

En zo is de cirkel rond, we begonnen in 1915 met de 1ste kaarsenprocessie rond de toenmalige kerk en nu na zovele jaren keren we terug naar het kerkpad langs de basiliek.

Programma

November

Dinsdag 14 november 2023 om 20.00 in CC de Bogaard.

Food.Film.Feest

Over Seed: The Untold Story

Zaad: Een verhaal dat niemand kent

Inrichter: Voedsel Anders

Maar weinig dingen zijn zo wonderbaarlijk en vitaal als zaden. Als kleine tijdcapsules bevatten ze de geschiedenis, het leven en de toekomst van een plant.

In de afgelopen eeuw is 94% van de zaadsoorten verdwenen.

Een film die iedereen zou moeten zien, zodat wij op een verantwoorde wijze met onze voedselketen zouden moeten omgaan.

Wie mee wil geef een seintje 0474/777.604

Donderdag 16 november om 19.00 in de kapel van Helshoven

In december 2022 werd de Sint-Harlindis en Relindiskerk van Ordingen geïnventariseerd door Erfgoed Haspengouw. Dit gebeurde in het kader van het waarderingstraject en de lopende herbestemming van het kerkgebouw.

Alle objecten werden onderzocht op basis van hun erfgoedwaarden. Zo ook het Sint-Jozefbeeld, dat zich tot dan toe nog steeds hoog op zijn sokkel tegen de kerkmuur bevond. De meningen van de werkgroep waren verdeeld: Gips? Hout? Of neen… toch gips? De egale ondoordringbare polychromie liet niet in haar kaarten kijken.

Het is pas in het voorjaar van 2023 wanneer het beeld naar beneden werd gehaald voor verhuis dat de nieuwsgierigheid opnieuw ontstond. De kerkfabriek besloot, op initiatief van pater Jos Vanderheyden, om het beeld te laten behandelen door restaurateur Albrecht Goorts.

 

Ben jij ook nieuwsgierig naar welke geheimen het beeld prijsgaf? Kom dan op donderdag 16 november naar een nieuwe Slow Looking. We nemen in kleine groep plaats rond het gerestaureerde beeld en Albrecht Goorts zal er die avond vertellen over zijn onderzoek en behandeling.

 

 

Sint-Jozef

Donderdag 16 november 2023 | deuren open om 19.00 uur, start Slow Looking om 19.30 uur
Kapel van Helshoven, Helshovenstraat, 3840 Borgloon

Inrichter Erfgoed Haspengouw

Wie mee wil geef een seintje 0474/777.604

Zondag 26 november om 17.00 Sint-Gangulfuskerk Sint-Truiden

Hemelse klanken uit de Trudoabdij door Scholo Trunchiniensis

We beluisteren gezangen die gedicht werden door abt Diederik (1099-1138) en op muziek gezet door zijn opvolger abt Rodulf (1108-1138) in de vroege twaalfde eeuw.

Wij vieren de naamdag van de H.Trudo (23/11) met de ‘vespers van Sint-Trudo’. De vespers zijn het liturgische avondgebed van de kerk, een van de zeven gebedstijden die elke dag door de monniken werden gezongen.

Inrichter vzw Abdij,Stad en Regio & de pastorale eenheid Sint-Trudo.

Wie mee wil geef een seintje 0474/777.604

 

December

800 jaar jubileum van de  Kerststal en Franciscaanse kloostertradities rondom kerst

Samen vieren: Inrichter Museum DE MINDERE Capucienessenstraat 1.

Vrijdag 8 december 20.00

Opening tentoonstelling in het museum ‘DE MINDERE’: kerststallen en Franciscaanse tradities.

Zaterdag 9 december 18.00

Openingsnocture  ‘Stalletjeswandeling door de stad met o.a. muzikale omlijsting in de kerken

Vrijdag 29 december 18.00Winteravonden in de kloostertuin en pandgang: zang, vertellingen, muziek, toneelspel.

 

 

En zo is het werkjaar 2023 voorbij!

Wij hopen jullie allen gezond en wel op een van onze activiteiten te ontmoeten.

Wij hopen dat de Kring op u steun mag blijven rekenen.

Bij voorbaat hartelijk dank.

De volgende nieuwsbrief verschijnt in januari 2024

Vanelderen Monique Voorzitster     

Wintmolders Fernand Penningmeester

Christiaens Jacqueline Secretaries

Smets Ria en Cipriani Frederick leden

Foto  Cultuur  en  Fruitmarkt

                 I

 

De Geschied- en Heemkundige Kring Kortenbos mocht heel veel bezoekers ontvangen met verhalen hoe zij vroeger op bedevaart naar Kortenbos kwamen.